• Контактирајте не и дознајте повеќе | 078 306 668 (08:00 - 18:00)

dom-za-stari-lica-Idila-Terizeva-alchajmer-demencija
Што е деменција и кои се условите за грижа за лица со деменција во Македонија 1024 671 Дом за стари лица Идила Терзиева

Што е деменција и кои се условите за грижа за лица со деменција во Македонија

Деменцијата претставува збир од симптоми на постепено, но прогресивно опаѓање на капацитетите на мозокот. За ваквото опаѓање на мозочните функции постои органска основа т.е. постепено изумирање на нервните клетки и…

dom-za-stari-lica-Idila-Terzieva-mozocna-gimnastika
Мозочна гимнастика (одржување на оптимална ментална способност) 1024 683 Дом за стари лица Идила Терзиева

Мозочна гимнастика (одржување на оптимална ментална способност)

Староста е состојба на умот исто колку што е и на телото, која открива дека луѓето кои се чувствуваат помладо, на старост се поздрави. Постојаното активирање на умствените капацитети ќе…

Dom-za-stari-lica-idila-terzieva
Физичка активност за здравје и виталност 1024 683 Дом за стари лица Идила Терзиева

Физичка активност за здравје и виталност

Луѓето кои се сметаат за болежливи и слаби имаат поголема веројатност да се откажат од редовните физички активности кои понатаму во живтотот ќе им обезбедат подобро здравје. Но, оние другите…